Bu bölümde Kurumsal Sosyal Sorumluluk kavramı ve buna bağlı olarak KOBİ’leri küresel anlamda daha rekabetçi kılmayı hedefleyen bir çalışmadan söz edeceğiz.
Faik Uyanık: Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Türkiye Temsilciliği’nin hazırladığı Yeni Ufuklar programıyla karşınızdayız. Bu bölümde, kurumsal sosyal sorumluluk kavramı ve buna bağlı olarak KOBİ’leri küresel anlamda daha rekabetçi kılmayı hedefleyen bir çalışmadan söz edeceğiz. Konuğumuz UNDP’nin proje ortaklarından olan Marmara Rotary Kulübü Dönem Başkanı, Sürdürülebilir Rekabetçi Türkiye Projesi Komite Başkanı ve Yönetim Danışmanları Derneği Başkanı Tülin Seçen. Öncelikli sorumuz: Sürdürülebilir Rekabetçi Türkiye Projesi nedir ve neyi hedeflemektedir?
Tülin Seçen: Sürdürülebilir Rekabetçi Türkiye Projesi, ekonominin temelinde olan küçük, orta ve büyük işletmeleri kurumsal sosyal sorumluluk prensipleri doğrultusunda yönlendiren bir proje. Hedefi, işletmelerin iyileştirilip, sürdürülebilir kılarak yarattıkları katma değerin toplumla bütünleştirilmesi.
Faik Uyanık: Rotary Kulüplerinin, Küresel İlkeler Sözleşmesi’ni imzalamasına siz öncülük ettiniz. Sadece imzalamakla kalmayıp bu sözleşmenin ilkelerini ve kurumsal sosyal sorumluluk anlayışını Anadolu’da yaygınlaştırmak için de bu projeyi başlattınız. Projenin faaliyetlerinden de biraz söz eder misiniz?
Tülin Seçen: Proje faaliyetlerindeki temel amacımız, Türkiye’deki küçük ve orta ölçekli işletmelerin kurumsal sosyal sorumluluk ilkelerini anlamaları ve bu ilkeler doğrultusunda faaliyetlerini gözden geçirerek daha kurumsal, daha sürdürülebilir bir yapıya kavuşmaları.Bu kapsamda, tüm illerdeki Ticaret ve Sanayi Odaları ile işbirliği yapıyoruz. Onlar, belirlenen tarihlerde veri tabanlarındaki üyeleri davet ediliyorlar ve onlara bizim komitemizden seçilmiş olan eğitmen arkadaşlarımız eğitimler veriyor. Bu eğitimlerde, kurumsal sosyal sorumluluk ilkeleri, Küresel İlkeler Anlaşması, bu doğrultuda yapılan faaliyetlerin işletmelere katkıları ve elde edecekleri faydalar anlatılıyor. Uygun olan ilkeleri süreçlerine katabilecek durumda olan işletmelerin Küresel İlkeler Anlaşması’nı imzalamalarını sağlıyor ve gelişim sürecinde de onlara yardımcı oluyoruz.
Faik Uyanık: Kurumsal sosyal sorumluluk kavramı, hayatımıza günden güne daha fazla giriyor. Birleşmiş Milletler’in Küresel İlkeler Sözleşmesi, kurum ve kuruluşların bu ilkeler doğrultusunda faaliyetlerini yapacaklarına dair verdikleri bir taahhüt.Türkiye’deki Rotary Kulüpleri, sizin öncülüğünüzde bu sözleşmeyi imzalama yarışına girdiler. Yapmış olduğunuz proje yoluyla Anadolu’daki pek çok KOBİ de bu kavramlarla tanışıyor. Bazıları da kendi faaliyetleri kapsamında bu ilkeleri uygulamayı taahhüt edecekler. Şu ana kadar nereleri gezdiniz ve Anadolu’da ne gibi eğitimler verdiniz?
Tülin Seçen: İlk olarak Gebze’de otomotiv yan sanayine yönelik olarak çalıştık. Küresel İlkeler Anlaşması’nın ne olduğunu, kurumsal sosyal sorumluluğun ne olduğunu ve bu anlamda firmaların ne yapması gerektiğini anlattık. Ardından, Gaziantep’te, Gaziantep Ticaret Odası üyeleri için bu semineri devam ettirdik. Arkasından Eskişehir, Antalya, Adana, Kastamonu, Samsun ve Edirne Ticaret ve Sanayi Odaları’yla işbirliği yaptık. Bunun dışında, turizm sektörüne yönelik olarak da faaliyetler içerisinde bulunduk.
Faik Uyanık: Bu proje, kurumsal sosyal sorumluluk farkındalığının artması, sürdürülebilir kalkınmanın gerçekleşmesi ve toplumsal alanda başarıya ulaşmak için çok önemli bir proje. bu hususta geliştirilen bu eğitim programını Anadolu’daki işletmelere ücretsiz olarak sunuyorsunuz. Bundan sonraki programınızda hangi kentler yer alıyor?
Tülin Seçen: 2012 yılı sonuna kadar 50 tane seminer gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Sıkı bir planlama yapmaya özen göstersek de, eğitmenlerimiz bunu gönüllülük esasına dayalı olarak yaptığı için onların programı da bizim için önem arz ediyor. Programımızda şu an için Mersin, İstanbul, Konya ve Kayseri Sanayi ve Ticaret Odaları var.
Faik Uyanık: Projenin 2013 yılı Nisan ayına kadar devam etmesi planlanıyor, değil mi?
Tülin Seçen: Evet, ancak bu süreç aşılabilir de.
Faik Uyanık: Rotary Kulüpleri’nden seçilen gönüllülerle bir Kurumsal Sosyal Sorumluluk Komitesi kurdunuz. Bu komite kapsamında strateji geliştirip uygulamalar yürütüyorsunuz. Gönüllü eğitmen olarak da görev yapan komite üyeleri, deneyimli iş adamlarından, akademisyenlerden, girişimcilerden ve profesyonel yöneticilerden oluşuyor. Bu kişilere birkaç örnek verebilir misiniz?
Tülin Seçen: Bu proje, dünyanın en önemli sivil toplum girişimlerinden olan Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı ve Rotary Kulübü’nün ortaklaşa başlattığı bir proje. Rotary, iş dünyasının en seçkin ve belli bir statüye gelmiş olan temsilcilerinden oluşan ve birikimleri ile topluma faydalı olmaya gayret gösteren bir topluluk. Rotary’nin misyonuyla çok örtüşen bu programı Türkiye’de bir ilke imza atıldı. 20 kişiden oluşan bir Eğitim ve Danışmanlık Komite’miz var. Bu komite eğitimlerden geçirildi ve şimdi bu işi başarıyla sürdürüyor. Bu komitede Semra Baysan, Ulya Selçuk, Osman Taşlıca ve Özcan Albak gibi değerli isimler var. Bizzat ben de birçok eğitim ve projeyi yürüterek danışmanlık faaliyetlerinden bulunuyorum.
Faik Uyanık: Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı ve Rotary’nin misyon ortaklığından söz ettiniz. Rotary’den de biraz bahsedelim. Rotary’nin misyonu ve bu projeye dahil olmasındaki motivasyonu nedir?
Tülin Seçen: Misyonu, toplumdan aldığını topluma geri vermek. Rotary, iş dünyasında belli bir seviyeye gelmiş ve entelektüel kişilerin, kendilerini topluma mal edecekleri sürdürülebilir projeler yaratmak adına bir araya geldikleri bir topluluk. Türkiye’deki kurumsal sosyal sorumluluk bilinci belli bir seviyeye getirildiğinde, bu misyon, kurum ve kuruluşların ortak paydası haline gelebilir. Birleşmiş Milletler’in Binyıl Kalkınma Hedefleri kapsamındaki tüm hedefleri, Rotary’nin hedefleriyle birebir örtüşüyor.
Faik Uyanık: Rotary’nin üye profilini oluşturan bilinçli bireyler, güçlü bir motivasyonla bu çalışmaya katılıyorlar ve Türkiye’nin dört bir tarafında eğitimler vermeye devam ediyorlar. Birleşmiş Milletler ve yerel odalarla beraber yürüyen bu çalışmanın tüm dünyaya da bir model olabileceğinin altını çizerek bu bölümü noktalayalım. Konuğumuz da İstanbul’dan programımıza telefon bağlantısıyla katıldı. Sayın Tülin Seçen, Rotary 2420. Bölge Sürdürülebilir Rekabetçi Türkiye Projesi’nin Komite Başkanı ve Rotary Marmara Kulübü’nün Dönem Başkanı. Böylece bu bölümümüzün de sonuna gelmiş oluyoruz. Programımızı Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyosu – Radyo İlef Stüdyosu’nda hazırladık. Programımıza FM bandında ve internette Açık Radyo’dan, yayın ağımızdaki üniversite radyolarından, podcast formatında iTunes üzerinden ayrıca undp.org.tr adresinden ulaşabilirsiniz. Sosyal medya üzerindeki kullanıcı adımız undpturkiye. Tekrar görüşmek dileğiyle, hoşçakalın!